Husacie hody v Chorvátskom Grobe sú lákadlom a osobitosťou

Husacie hody sú doménou jesenných mesiacov a chladných večerov, kedy sú prevažne príležitosťou na obchodné stretnutia, tradičné rodinné stretnutia a výnimočné príležitosti. Hoci s týmto pojmom sa stretávame na mnohých miestach, dokonca aj v podobe kačacích hodov, možno žiadne iné miesto na Slovensku im nedáva taký rozmer a tradíciu, akú nájdete v Chorvátskom Grobe. Na Slovensku existujú aj podniky, ktoré lákajú na husacie hody, no ponúkajú len kačku. Hus je väčšia mastná hydina s charakteristickou chuťou mäsa a pečienky. Mimoriadne ťažké, aj keď veľmi chutné mäso, je lákavé. Veľmi lákavé.

husi a husacie hody

Chorvátsky Grob a miestne husy

Miestni vám potvrdia, že tie najlepšie husaciny sa dajú užiť všade tam, kde majú svoje vlastné chovy husí, vykŕmené a pripravené na jeseň. Poznáme niekoľko podnikov, o ktorých uvažujeme, že sa pustíme do recenzovania a hodnotenia. Takmer všade sa môže návštevník stretnúť s pohostinnosťou a srdečnosťou.

Gastronomická lahôdka pečeného husacieho mäsa, husacej pečienky je neraz doplnená o dobré víno a domácu pálenku. Súčasťou je rezaná dusená kapusta a k mäsu omastené zemiakové lokše. Iné stolovanie zas prináša tiež knedle. Tradičnou súčasťou pečienky v husacej masti sú jablká. Záver husacieho hodovania tvorí tradičná štrúdľa, maková, tvarohová, alebo višňová. Osobitosti podnikov sú rôzne. Každý vám ponúkne originálne prvky, často originálne prostredie a aj prípadné kultúrne prostredie, zariadenie a dekorácie interiéru. Už mimo Chorvátsky, alebo Slovenský Grob podobnú atmosféru veľmi nehľadajte. Hľadá sa totiž veľmi ťažko.

Husacie hody ako príležitosť stretnutí a osláv

Dobrá husacina je drahá husacina. Tu netreba veľmi chodiť okolo horúcej kaše. Všetko dobré niečo stojí. Usporiadanie oslavy v duchu husacích hodov znamená dopriať si na jeseň ozajstnú lahôdku, ktorá nie je každodennou, či pravidelnou záležitosťou. Často je husacina spôsobom, ako zaujať zahraničných partnerov, vedenie spoločností, obchodných partnerov, alebo zakončenie váženejšieho teambuildingu. Tak ako pri mnohých podobných podujatiach, ide o príležitosť, ako potešiť zamestnancov, hýčkať ich, ale tiež si pohnevať ľudí pri selekcii len niekoho, ako je žiaľ slovenská realita. Áno, tak trochu je tu trochu závan osobnej skúsenosti. Husacina je však v každom prípade tradíciou, na ktorú je dôvod tešiť sa, ak holdujete domácim špecialitám a husacine ako takej.